Vraag & antwoord voor je gemak...

Over koken

Klik op je vraag over koken enzo.

  • >
    • 00. Ik begrijp de maten en gewichten niet. Leg het me uit.
     

    Voor het bereiden van maaltijden luistert een mililitertje meer of minder niet al te nauw. Voor het bakken van een taart of cake juist wel.

    Voor het bakken van een taart of cake is gewicht en volume belangrijk voor het beste resultaat. Gebruik hiervoor een weegschaal en maatbeker.

    >> Ik wil hier meer over weten
  • >
    • 01. Lees hier handige tips over jus. Ook voor vegan.
     

    Het is altijd handig wat jus op voorraad te hebben. Gooi het niet door de afvoer en zet het niet bij het afval. Vries je teveel aan jus in of bewaar in de koelkast.

    Je kunt ook zelf jus maken en die in kleine porties (voor een stamppotje 150 mililiter - 20 eetlepels) invriezen.

    Jus kun je vrij lang in de koelkast bewaren, omdat er een laag vet op komt bij het stollen.

    Even opwarmen in de magnetron en klaar.

    >> Kijk hier hoe je zelf jus maakt.

    Ook voor vegan maaltijden is er jus.

    >> Kijk hier hoe je zelf jus voor vegan maaltijden maakt.
  • >
    • 02. Ik heb een eenpersoonshuishouden. Wat nu?
     

    Halveer de producten en ingrediënten, zoals daar vermeld. Je kunt de meeste maaltijden 2 dagen bewaren in de koelkast en later gebruiken, of.... invriezen voor 3 maanden.
  • >
    • 03. Ik wil een recept zonder vlees, maar met een vleesvervanger. Heb je daar iets voor?
     

    Je kunt vlees vervangen door een vegan product.

    >> Klik hier voor vegan producten.

    Op de website staan ook recepten voor vegangerechten.

    >> Klik hier voor vegangerechten.
  • >
    • 04. Ik wil alles weten over vegan producten en ingrëdienten. Kun je daar iets over laten zien?
     

    Er zijn veel vegan producten verkrijgbaar tegenwoordig.

    >> Hier laat ik je zien wat er mogelijk is.
  • >
    • 05. Ik wil alles weten over kipproducten en ingrëdienten. Kun je daar iets over laten zien?
     

    Er zijn veel kipproducten verkrijgbaar tegenwoordig. Ook kant-en-klare.

    >> Hier laat ik je zien wat er mogelijk is.
  • >
    • 06. Ik wil alles weten over vis. Heb je daar iets voor?
     

    Er is veel vis verkrijgbaar, vers, kant-en-klaar en ingevroren.

    >> Hier laat ik je zien wat er mogelijk is.
  • >
    • 07. Ik wil alles weten over kant-en-klare vleesproducten. Laat zien wat je daar over weet.
     

    Kant-en-klaar vlees is er in overvloed. Hier een niet compleet overzicht.

    >> Hier laat ik je zien wat er mogelijk is.

Handigheidjes

Klik op je vraag over handigheidjes rondom het koken.

  • >
    • 50. Ik wil een koekenpan in de oven gebruiken, kan dat?
     

    Koekenpannen hebben een handvat dat niet in de oven kan. Er bestaan ook koekenpannen met een afneembaar handvat.
  • >
    • 51. Ik heb een restantje sla over. Hoe bewaar ik dat het best?
     

    Sla verlept snel en al helemaal als je het gewassen en verpakt koopt.

    Vouw het restantje sla in een keukenrol en bewaar in de koelkast. Na 2 dagen ziet het er nog redelijk fris en eetbaar uit.

  • >
    • 52. Kan ik broccoli bereiden in de magnetron?
     

    Ja dat kan. Doe de broccoli in een magnetronbestendige schaal en dek af. Doe er 3 eetlepels water bij en zet de magneteon op de hoogste stand voor 5 minuten.
  • >
    • 53. Kan ik gerookte makreelfilet opwarmen in de magnetron?
     

    Ja dat kan. Dek de makreelfilet op een plat bord af met magnetronfolie. Zet de magnetron op 600 watt voor 90 seconden.

    Voorzichtig met opdienen, want de makreel wordt superzacht zo.

    >> Kijk hier hoe dit bij een gerecht is gedaan.
  • >
    • 54. Kan ik groenten koken in de magnetron?
     

    Ja dat kan.

    - Doe de groenten in een platte magnetronschaal.

    - Dek de schaal af.

    - Voeg 2 eetlepels water toe bij harde groenten.

    - Magnetron op 700 watt.

    - Groenten plm. 2 minuten laat nagaren.

    - Pas de tijden aan als je van zachte groenten houdt.

    - Geen zout en kruiden toevoegen. Doe dat later.


    • Bleekselderij stukjes:
      6 minuten. Stengels in de lengte doormidden snijden.
    • Bloemkoolroosjes:
      6 minuten. Met aanhangend water.
    • Broccoliroosjes:
      5 minuten. Met aanhangend water
    • Boerenkool gesneden:
      7 minuten. Met aanhangend water
    • Chinese kool gesneden:
      6 minuten. Met aanhangend water.
    • Courgettes:
      5 minuten. Stukjes of plakjes.
    • Groene kool gesneden:
      Met aanhangend water 6 minuten. Desgewenst kool nog 3 minuten op ca 350 watt doorkoken.
    • Koolrabi in blokjes:
      5 minuten. Met aanhangend water.
    • Peultjes:
      5 minuten.Met aanhangend water.
    • Prei gesneden:
      6 minuten. In passende schaal doen.
    • Snijbonen fijn gesneden:
      Met 2 eetlepels water 6 minuten, desgewenst snijboontjes nog 2 minuten op ca 350 watt laten doorkoken.
    • Sperziebonen gebroken:
      Met 2 eetlepels water 6 minuten, desgewenst boontjes nog 2-3 minuten op ca. 350 watt laten doorkoken.
    • Spruitjes gepeld en gewassen:
      5 minuten. Met aanhangend water .
    • Venkel gesneden en gesnipperd:
      5 minuten. Met 2 eetlepels water.
    • Witlof 4 struikjes:
      5 minuten. Met aanhangend water.
    • Witlof gesneden:
      6 minuten. Gesneden lof.
    • Worteltjes gesneden en gewassen:
      5 minuten. Met 2 eetlepels water.
  • >
    • 55. Hoe maak je bleekselderij gebruiksklaar?
  • >
    • 56. Hoe pel en snij je knofllook in plakjes of in fijne stukjes? Methode 1:
     

    Hiervoor heb je een sterke duim, een flinke duimnagel en een scherp mes nodig.

    1. Steek je duimnagel net boven het harde kontje van de teen in de knoflook.

    2. Stroop het onderste vel van de teen.

    3. Steek je duimnagel net boven het puntje in de knoflook.

    4. Stroop het onderste vel van de teen.

    5. Snijd de teen, over dwars, in plakjes als je dat nodig hebt.

    Heb je fijn gesneden knoflook nodig, volg dan nr. 6.

    6. Neem de teen tussen duim en wijsvinger en snij over de lengte in 4 a 5 plakjes.

    7. Hou de plakjes bij elkaar en snijd deze, overdwars, in kleine stukjes. Klaar!

  • >
    • 57. Hoe pel en snij je knofllook in fijne stukjes? Methode 2:
     

    Hiervoor heb je een harde spatel en een scherp mes nodig.

    1. Druk met de spatel de teen plat.

    2. Snijd de kont en de punt van de teen.

    3. Verwijder de velletjes.

    4. Neem de geplette teen tussen duim en wijsvinger en snij over de lengte in 4 a 5 plakjes.

    5. Hou de teen bij elkaar en snijd deze, overdwars, in kleine stukjes. Klaar!